T+A  Solitaire P–SE  hoofdtelefoon

In maart 2020 lanceerde het Duitse audiobedrijf T+A de Solitaire P, hun eerste hoofdtelefoon. De Solitaire P smaakt kennelijk naar meer, want de Solitaire P zette de hifi-wereld in ‘vuur en vlam’. De Solitaire P werd eerder door heel wat verschillende gespecialiseerde tijdschriften bekroond als één van ‘s werelds beste hoofdtelefoons.

De T+A Solitaire P-SE is een soortgelijk model. De Solitaire P-SE is wat afgeslankt in prijs en gewicht. De vlakke magnetostatische drivers zijn gebleven maar een aantal aluminium onderdelen zijn vervangen door hoogwaardige vervangers van kunststof. Klankmatig doet de P-SE echter nauwelijks onder voor zijn “grote” broer.

Het hart van de Solitaire P-SE is een nieuwe driver van het type TPM 2500. Het basisconcept is gebaseerd op de TPM 3100 van de eerdere Solitaire P. De aangepaste TPM2500 heeft een elyptische vorm en meet 110 x 80 millimeter. De nauwkeurig berekende cirkelvormige segmentvorm zorgt er volgens de fabrikant voor dat de opkomende magnetische veldlijnen een homogeen verloop hebben en dat er geen luchtturbulenties zijn. De stroming wordt laminair gehouden.

Door de nauwkeurige constructie van de montageringen en de magneethouder bevindt het membraan zich altijd precies in het lineaire deel van het magnetische veld en kan het hoge geluidsdrukken genereren zonder vervorming en met enorme dynamiek, bijna zonder inertie. Het is volgens opgave van T+A daarom niet nodig om tegengestelde magneetsystemen te gebruiken. Hierdoor daalt het totaalgewicht drastisch, waardoor het membraan nu vrij in de richting van het oorkussen kan zwaaien. Extra akoestische obstakels tussen het drivermembraan en het oor worden door deze constructie geëlimineerd. Het membraan van de TPM 2500 zelf bestaat uit een dun en daardoor zeer licht foliemateriaal dat is gecoat met een nauwkeurig gerouteerde en berekende koperen geleider met een impedantie van circa 45 Ohm.

Het open ontwerp van de Solitaire P-SE vermijdt de resonantieproblemen van gesloten systemen en laat het membraan ongehinderd trillen. Het muzieksignaal blijft compleet en onvervalst, aldus T+A. De hoofd- en oorkussens zijn handgemaakt in een speciale fabriek in Duitsland van allergeenvrij kunstleer en velours en zijn speciaal aangepast aan de specificaties van de Solitaire P-SE.

Er worden twee sets kabels meegeleverd, t.w. een set met een 6,3 mm jack plug en een set met een symmetrische 4,4 mm Pentaconn plug. De Pentaconn connector heeft een optimale contactweerstand en heeft daardoor de beste klankeigenschappen. Optioneel kan in plaats van de 4,4 mm Pentaconn kabelset een kabel met een vierpolige XLR connector worden meegeleverd.

De hoofdtelefoon heeft een frequentiebereik van 8 Hz tot 45 kHz. De vervorming is kleiner dan 0,015 procent bij 100 dB geluidsdruk. De Solitaire |P-SE weegt 440 gram zonder kabel.

Prijs T+A Solitaire P-SE: €3150,-

 

 

Test FWD:  De Solitaire P is bovendien een zeer goede hoofdtelefoon, met een lichte, snelle toets die bijna doet denken aan een elektrostaat. Niet helemaal hetzelfde uiteraard, maar toch is heel anders dan menige dynamische en planar-magnetic rivalen. De Solitaire P is een van de beste koptelefoons die je momenteel kunt vinden, een enorme prestatie. Maar dat kun je eigenlijk ook zeggen van de Solitaire P-SE.

HiFi +: These are the headphonistas; the personal audio sound hounds for whom only the best is good enough. And for them, the T+A Solitaire P-SE is a strong contended in ‘best of breed’ for open-back planar magnetic headphones. In pure sound terms, few come close.

Low Beats: Solitaire P-SE – Überragendes günstiger gemacht
Gibt es noch Luft nach oben? Vielleicht. Aber es interessiert mich nicht. Hier ist mein neuer Liebling. Was mich wirklich glücklich macht: der kleine Bruder erreicht das Niveau seines Luxus-Verwandten. Diese Vielfalt an Impulsen, diese Macht, diese Feinheit – das ist ein ganz dicker Kauftipp. Jeder, der high-endige Sinne hat, sollte schon einmal ein Sparbuch anlegen.

Stereoplay: Der neue König
Der Solitaire P-SE fühlte dem Kunstwerk nach – was für ein Beben, die feinsten Balladen, der harte Rock, dazu viel Luft und Energie. Das ist ein großartiger Mix aus high-endiger Ehrlichkeit und lustvollem Musizieren. Der Superlativ muss sein: Das ist der beste Kopfhörer, den ich je auf den Ohren hatte. Obwohl: Ich durfte auch vom großen Solitaire P naschen. Doch der SE wirkt für mich stimmiger. In Antritt, Pracht und natürlich auch im Preis. Ein Meisterwerk.