Monitor Audio Gold luidsprekers

De Monitor Audio Gold Serie is al meer dan vijftien jaar een begrip bij kenners. Deze nieuwste vijfde generatie is opnieuw verbeterd door het toepassen van technologie uit de ‘Platinum’ toplijn.

De laageenheid is nu een RDT II* en de ‘aandrijving’ (spreekspoel, magneet) is aanzienlijk krachtiger geworden. De 64 mm C-CAM middeneenheid met een hogere belastbaarheid is speciaal voor deze serie ontwikkeld. Het hoog wordt verzorgd door de unieke MPD* bandhoogeenheid. Met al zijn voordelen zoals superieure transiëntweergave tot voorbij 100 kHz, zeer lage vervorming en een zeer breed weergavebeeld. De midden- en hoogeenheid zitten nu samen in een afzonderlijke compacte metalen spuitgietbehuizing. Hierdoor is o.a. de onderlinge afstand zo klein mogelijk geworden en dat zorgt voor de gewenste bijna-‘puntbron’-karakteristiek en dus een zeer breed en homogeen luistergebied.

De afwerking van de Monitor Audio Gold luidsprekers met soft touch bovenbekleding, zeer goede kwaliteit lak en de afgeronde hoeken zorgen voor een luxueuze finish en een uitstraling die niet zal misstaan in elke luisterruimte De Monitor Audio Gold serie is verkrijgbaar in Wit zijdeglans, Donker Walnoot, hoogglans Ebony en hoogglans zwart.

 

Modellen:

De Gold 100 2-weg luidspreker is iets compacter geworden, maar heeft een nog krachtiger laagweergave, dankzij de nieuwe grotere laageenheid. De Gold 100 kan zowel op een boekenplank als een statief worden gebruikt en is dé keuze voor de kleinbehuisden. Hij heeft geïntegreerde montagepunten voor het Studio Statief.

De Gold 100 luidsprekers kosten  €2030,- / paar

 

De Gold 200 3-weg vloerluidspreker met 2 laageenheden combineert een slank uiterlijk met een stevige volle en transparante weergave. De Gold 200 biedt de beste combinatie van grote weergave en slanke afmetingen.

De Gold 200 is voorzien van 2 x 6,5″ inch(16,5cm) bas speakerunits (die zijn afgeleid van de high-end Platinum II serie) in combinatie met een 2,5″ inch (6,35cm) C-CAM middenbereik driver en de verfijnde MPD high-frequency transducer.

De Gold 200 luidsprekers kosten € 4390,- / paar

 

De Gold 300 heeft twee 203 mm laageenheden en biedt vanaf 30 Hz een maximaal dynamische weergave voor zelfs de grootste luisterruimtes. De Gold 300 combineert de krachtigste dynamische laagweergave met een subtiele, gedetailleerde en transparante hoogweergave.

De Gold 300 is voorzien van 2 x 8″ inch(20,3cm) bas speakerunits (die zijn afgeleid van de high-end Platinum II serie) in combinatie met een 2,5″ inch (6,35cm) C-CAM middenbereik driver en de verfijnde MPD high-frequency transducer.

De Gold 300 luidsprekers kosten € 5490,- / paar

 

 

Alle luidsprekereenheden zijn ‘bolt through’ gemonteerd: met één lange bout door het achterpaneel vastgeklemd in/op het voorpaneel. Dit voorkomt resonanties in het voorpaneel en verstijft tegelijk ook de behuizing extra.

De stoffen grille is onzichtbaar magnetisch bevestigd: het voorpaneel heeft dus geen storende gaten als u de luidspreker zonder grille gebruikt.

Andere kenmerken zijn nog o.a. zilveren bekabeling, geselecteerde wisselfilteronderdelen, (handgemaakte) 18 mm dikke behuizing (voorkomt interne resonanties), massief metalen aansluitpaneel met vergulde bi-wire-connectors, zware metalen ‘spike’-statieven, diepglanzende pianolak afwerking (zwart of ebony, nu zonder meerprijs) en een ‘soft touch’-afwerking van de bovenzijde.

De nieuwe Gold Serie bestrijkt nu met twee modellen minder toch het volledige gebruiksspectrum.

* RDT (Rigid Diaphragm Technology) is een conus opgebouwd uit een dunne honingraat van Nomex, die aan de voorzijde is afgesloten door een 40 µm dunne (slechts half zo dik als een haar…) laag C-CAM en aan de achterzijde door een zeer dunne geweven koolstofvezellaag

* MPD (Micro Pleated Diaphragm) bandhoogeenheid werkt volgens het Air Motion Transformer-principe dat door Monitor Audio nog verder is verbeterd.