Mola Mola Tambaqui DAC/ hoofdtelefoonversterker /Roon player

De Tambaqui dac klinkt niet, schreef men in het HVT magazine! Precies zoals het door ontwerper Bruno Putzeys het bedoelt is. Wat er aan muziek is wordt weergegeven, wat er niet is wordt er niet bijgemaakt. Dat betekent dat als een muziek-opname het in zich heeft, dit systeem fenomenaal klinkt. Deze DAC, gecombineerd met een paar Mola-Mola Kaluga monoblokken vormt tezamen de best mogelijke digitale keten op de markt, ongeacht prijs!

Truth is Beauty. Mola-Mola belichaamt het idee dat, als je alles verwijderd uit de weergave-keten wat geen muziek is, het enige wat overblijft, de muziek is.

Om tot de ongekend pure en realistische weergave te kunnen komen achtte Mola Mola het noodzakelijk de gebaande wegen te verlaten. Niet tevreden met de bestaande methodes die een fijne rimpel in de hoge regionen van de frequentiekarakteristiek veroorzaken ging hij op zoek naar een methode die deze (hoorbare!) defecten minimaliseert. De oplossing is het eerst upsampelen van alle inkomende digitale signalen tot een 3.125 MHz. 32 bit floating point format en dat uiteindelijk omzetten in een noise shaped PWM met een resolutie van 5 bits (32 stappen resulterend in 100MHz dus). Dit wordt gevolgd door wat het best te omschrijven is als 32 parallelle 1bit converters die uiteindelijk een analoog signaal opleveren met een 140 dB SNR. Deze methode verschuift het ‘zware’ werk naar de ingang, terwijl de uitgang simpeler kan worden en een frequentie karakteristiek heeft die bij 18 kHz. licht gaat afvallen (0.1 dB bij 20 kHz., nog steeds heel goed!) maar wel volledig vlak is. Dat alles bij elkaar vermijdt een paar problemen zoals sigma delta artifacts en signaalafhankelijke ruisvloer. Deze oplossing biedt ook het platform voor een verliesvrije volumeregelaar waardoor de Mola Mola met een Tambaqui met bijvoorbeeld twee Kaluga monoblokken een compleet digitaal afspeelsysteem van bijzonder hoge kwaliteit biedt.

Het resultaat is iets dat nog nooit is gehoord in high-end audio: een converters waarvan de output niet kan worden onderscheiden van het ingangssignaal van het oor. Hoe klinkt dat? In een paar woorden: natuurlijk, lenig, rijk en muzikaal opwindend.

De Tambaqui is voorzien van een I2S, Ethernet, S/PDIF, AES/EB, Optical en een USB ingang. Naast de twee symmetrische uitgangen en twee trigger uitgangen zijn er nog twee hoofdtelefoon uitgangen (1x 6.3mm jack, asymmetrisch en 1x XLR4 symmetrisch). Op het voorfront nog vier preset knopjes en eenzelfde subtiel LED-je. Het ronde display geeft de noodzakelijke input en volume info.

Tevens is de Tambaqui een Roon end-point. Werkt u met Roon en heeft u geen been behoefte aan een analoge input, dan kan de Tambaqui dus dienen als voorversterker, DAC en netwerkspeler ! Dat houdt de signaalwegen lekker kort en bespaart u niet alleen een hoop plaats, maar tevens ook nog eens flink op overbodige bekabeling! Misschien wel de beste investering die u kunt doen in uw high-end audiosysteem!

De Mola Mola Tambaqui dac kost €9990,-

 

tests:

“Mola Mola klinkt echt niet” HVT

“It deserves to be compared with converters at rather higher prices” The EAR

 “Outstanding Product” Hi-Fi News

Makua with DAC in Positive Feedback