Monitor Audio Studio

De Monitor Audio Studio is een 2-weg model dat voor zijn prestaties mag bogen op techniek uit de Platinum II-serie van het merk. De nieuwe Studio gebruikt dan ook de allermodernste technologieën uit deze serie zoals onder andere MPD bandhoogeenheid, een RDT II-conus, nieuw ontworpen laag- en middeneenheden plus herontworpen wisselfilters.

De Studio heeft twee 100 mm RDT II laag-/middeneenheden met daartussen een MPD bandhoogeenheid die specifiek zijn ge-‘voiced’ voor deze Studio. Deze D’Apollito-opstelling is gelijk aan de PL500II met dezelfde onmiskenbare voordelen voor positionering en afstraalpatroon.
in d’apolitto opstelling.

De dual 4-inch drivers in de Monitor Audio Studio zijn dezelfde die je vindt in de vlaggenschip Platinum PL500 II, echter aangepast om behalve de mid-range ook bas te produceren. De RDT II-conus is opgebouwd uit verschillende materialen, een dunne honingraat van Nomex, die aan de voorzijde is afgesloten door een 40 micrometer dunne (slechts half zo dik als een haar) laag C-CAM en aan de achterzijde door een zeer dunne geweven koolstofvezellaag, en is daardoor wel 150x stijver dan een ‘gewone’ C-CAM conus. De speciale concave conusvorm zorgt voor extra stabiliteit en voorkomt interne resonanties (‘cone break-up’).
De kleine laag-/middeneenheden zijn ‘sneller’ en zorgen dus voor lagere vervorming en hogere resolutie. Ze hebben het nieuwe Platinum ‘motor’-ontwerp met o.a. rechthoekig spreekspoeldraad, grotere lineaire spreekspoeluitslag, krachtiger magneten en geoptimaliseerde koeling’. Elke luidsprekereenheid is gemonteerd op een apart aluminium spuitgiet subchassis en in het voorpaneel vastgeklemd met een stalen bout door het achterpaneel (bolt through). Hierdoor komt de hele behuizing onder spanning te staan waardoor eventuele behuizingresonanties buiten het hoorbare gebied worden verschoven.
Aan de achterzijde bevinden zich twee platte HiVe II (High Velocity) basreflexpoorten. De twee poorten zorgen ook voor een symmetrische belasting van de luidsprekers en optimalere belasting dan één ronde poort en dus een lagere vervorming.
De unieke MPD (Micro Pleated Diaphragm) bandhoogeenheid werkt volgens het Air Motion Transformer-principe dat door Monitor Audio nog is verbeterd: ‘De hoogeenheid heeft een 8 keer groter oppervlak dan een reguliere C-CAM hoogeenheid, een superieure transiëntweergave tot voorbij 100 kHz, een zeer lage vervorming en een zeer breed weergavebeeld.

De Studio kenmerkt zich door een ragfijne audiopositionering, een kristalhelder hoog, een superstrak en diep laag en een ongekend lage vervorming.

 

 

Stand
De nieuwe modellen komen met een optionele stand, die simpelweg Monitor Audio Stand heet. Voor een optimale stijfheid en luisterervaring benut de Stand op maat gemaakte metalen in de verschillende secties, waarbij de bovenste plaat is opgemaakt uit laser-gesneden staal, de paal uit geëxtrudeerd aluminium en de basis uit die-cast aluminium. De verstelbare poten worden geleverd met verchroomde spikes voor tapijtvloeren en koepelvormige rubberen voetjes voor harde vloeren.

De standaard is ontworpen om zowel het visuele als de prestaties van de nieuwe speaker te ondersteunen, maar kan ook voor andere monitoren gebruikt worden. Volgens de fabrikant worden. Detail, ritme en ‘punch’ van iedere monitor worden serieus versterkt.

De Monitor Audio Studio kost € 1.300 per paar en zijn leverbaar in zwart, wit of grijs satijnlak.
De optionele stand kost € 500 per paar en zijn leverbaar in wit of zwart/grijs.