Naim DAC DA-converter

naim dac front 10pc

Sinds de introductie van de CDS heeft de tijd niet stilgestaan. Naim presenteert de Zero S/PDIF Jitter DAC. Deze DAC is volgepakt met bijzondere techniek. Net als veel Naim producten is ook de Naim DAC te upgraden.

Hij is voorzien van acht S/PDIF ingangen: Twee 75ohm BNC, Twee RCA en vier Toslink (optisch).
Daarnaast is de Naim DAC voorzien van een USB poort op voor- en achterzijde. Hiermee kunt u gemakkelijk muziek afspelen van een USB stick of via de door Apple goedgekeurde digitale verbinding muziek. Zodat u het digitale signaal vanaf uw iPhone of iPod direct kan benaderen. De DAC is in staat om samplerates via USB te accepteren tot 768kHz en 32bit.

Afgezien van de reguliere hoogwaardige afwerking heeft Naim’s R&D afdeling zich weer enorm ingespannen om een technisch hoogwaardige oplossing te ontwikkelen. Bijzonder aan de Naim DAC is dat hij zijn tijdssignaal niet verkrijgt vanuit het S/PDIF signaal zoals de meeste andere DAC’s. In plaats daarvan buffert de Naim DAC het audiosignaal in een tijdelijk geheugen dat ook wel gezien kan worden als buffer (SSD) om dit vervolgens verder te transporteren naar de ingebouwde Master Clock met een vaste frequentie. Deze manier van bewerking zorgt voor volledige afwezigheid van Jitter door S/PDIF. In essentie werkt het tijdelijk geheugen, Master Clock en DAC op dezelfde manier als een regulier cd speler. De ingebouwde Digital Signal Processor (DSP) is geïsoleerd van de hoogwaardige DAC en analoge circuits. Beide circuits worden apart gevoed vanuit de ringkerntrafo. Door beide circuits apart te voeden wordt nadelige beïnvloeding van RF Noise (S/PDIF is een belangrijke bron van RF Noise) vanuit het S/PDIF circuit niet doorgegeven aan het voor RF Noise gevoelige DAC circuit. Naim’s buffer of geheugen methode om Jitter te verwijderen werkt volgens een eenvoudig concept: Het inkomende audiosignaal (met daarin tijdsfouten) wordt gestuurd naar het buffer geheugen waar het opnieuw bewerkt wordt met zeer nauwkeurige klok. De snelheid waarop het geheugen wordt gevuld en vervolgens wordt leeggehaald wordt bepaald door de Master Clock die vervolgens de snelheid ‘matched’ met de inkomende Klok frequentie. Door het herklokken van het signaal is dit volledig vrij van Jitter als dit de DAC’s bereikt. De filtering van de Naim DAC wordt afgehandeld door een extreem krachtige SHARC DSP chip die draait op speciale software van Naim, hierdoor creëert Naim een nauwkeurige 40bit filter. Het filter oversampled 16 keer bij 44.1kHz! Hierna vervolgt het signaal zijn weg naar de twee mono Burr-Brown PCM 1704 DAC’s (dezelfde als in de CD555). Uiteindelijk vervolgt het signaal zich naar de analoge Naim’s reputatie is niet alleen gebouwd op de wijze waarop zij hoogwaardige techniek gebruiken in hun apparatuur. De reputatie is gebouwd op geavanceerde ontwerpen, intelligent gebruik van technologische mogelijkheden, betrouwbaarheid en goede service. De Naim DAC is zeker geen uitzondering; zijn muzikale prestaties zijn uitzonderlijk.

Een combinatie van gebruiksvriendelijkheid en fantastische accurate digitale presentatie zorgen dat muziekweergave uit de ‘digitale wereld’ zich beter als ooit tevoren aansluit op de apparatuur van Naim. De Naim DAC is s’werelds eerste DAC die gebruik maakt van de Apple authentificatie chip. Deze zorgt ervoor dat de digitale uitgang van uw iPod of iPhone gebruikt kan worden. Deze is standaard geblokkeerd om ongeautoriseerde kopieën tegen te gaan. De Naim DAC gebruikt het digitale signaal van Apple’s populaire muziekspeler en zal dit vervolgens upsamplen via de SHARC DSP. Zo goed heeft uw iPod nog nooit geklonken. Met losse voedingen is het mogelijk de geluidskwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. Standaard wordt het analoge circuit van de Naim DAC vanuit de eigen voeding van spanning voorzien. Door het ontlasten van de eigen voeding en gebruik te maken van een krachtigere externe voeding komt dit de geluidskwaliteit ten goede. Optioneel kunt u gebruik maken van de XP5XS, XPS of 555PS voeding. Deze voedingen zijn los verkrijgbaar.

Kenmerken:
· Zero S/PDIF Jitter ontwerp
· 8 S/PDIF ingangen: 2 x 75ohm BNC, 2 RCA en 4 TOSLINK (EIAJ Optisch)
· 2 USB inputs
· 10 afzonderlijke Clocks voor minimale RF Noise productie (Colpitts)
· Schakelt automatisch naar asynchrone sample rate indien nodig
· Twee mono PCM1704 zoals gebruikt in de CD555
· Upgradeble met XP5XS, XPS of CD555PS voeding
· Apple authentificatie chip
· Volledig digitale verbinding met iPod (Vanaf 5e generatie) en iPhone
· Afspelen en bedienen van USB sticks met bitrates tot 24Bit 768kHz (hi-res)
· Te bedienen met Naim afstandsbediening of Apple Remote
· Firmware zelf op te waarderen
· iPod opladen uitschakelbaar – niet opladen klinkt beter
· SHARC processor voor flexibiliteit in digitale filtering en software upgradeable
· Ingangen van DAC zijn te integreren met Naim voorversterker of geïntegreerde versterker
· Toetsen op voorzijde fungeren als bediening bij aangesloten USB stick of iPod
· Lineaire voeding · 210VA ringkern trafo met 26 gereguleerde voedingen
· Vernieuwde PCB bayonet aansluiting
· Schakelbaar DIN/Cinch analoge uitgang, ontkoppeld van het chassis
· Slim line behuizing naim dac front 50pc
naim dac rear panel

naim dac front 3 4

 

2017-10-11T13:58:03+00:00